Fransk äppelkaka (Tarte aux pommes et aux amandes)

gluten och laktosfri 

God äppelkaka, hittade receptet på ICA:s hemsida, gjorde den laktosfri och lade till kanel.

200 g mandelmassa

1  citron, cest och saft

100 g rumsvarmt laktosfritt smör

3  ägg

1/2 dl strösocker

2 dl  mandelmjöl

2 – 3  äpplen 

1/2 dl mandelspån 

1 1/2 msk råsocker

Till servering

florsocker

Vaniljkräm eller vaniljglass

Sätt ugnen på 200°C.

Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Riv yttersta skalet från citronen och pressa ur saften.

Vispa mandelmassan med smöret på låg hastighet med en elvisp. Tillsätt äggen ett i taget och sedan socker, mandelmjöl, citroncest och -saft. Häll smeten i en smord pajform ca 27 cm i diameter (för 8 bitar).

Skala och skär äpplena i skivor. Tryck ner skivorna lätt, men tätt i kakan. Strö över mandel och toppa med råsocker. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 20-25 minuter eller tills den får fin färg. Låt kakan svalna.

Till servering: Pudra kakan med florsocker vid servering.

https://www.ica.se/recept/fransk-appelkaka-med-mandel-729384/

Lämna en kommentar