3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
9 dl svampbuljong (vatten och fond)
2 msk olivolja
3 dl carnaroli- eller arborioris
2 dl vitt vin
250 g skogschampinjoner
3 msk smör
2 dl riven parmesanost
salt och nymalen svartpeppar
ruccola till servering
Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas varm.
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt.
Häll på vinet och låt det koka in i riset.
Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta.
Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter.
Smaka av, det ska finnas lite tuggmotstånd.
Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar.
Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesansosten.
Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen.
Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
Servera risotton direkt på varma tallrikar med lite ruccola på toppen.
Detta är ett recept från Ica.