Semlor

20140210-202443.jpg

50 gram jäst
175 gram smör
5 dl mjölk
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 1,2 l vetemjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt.
Smula ned jästen i en degbunke. Häll över mjölkblandningen och rör
till jästen löst sig.
Tillsätt socker, salt, kardemumma och därefter mjölet.
OBS! Degen ska vara ganska lös, då jäser den bättre och bullarna
blir inte kompakta.
Arbeta degen kraftigt i tio minuter. Hårt för hand eller i maskin.
Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Dela sedan degen på mjölat bakbordet i 15-20 bullar,
låt jäsa 40 -50 min på plåt.

Grädda bullarna ca 10 minuter i 225 graders varmluftsugn
Låt svalna på galler.

Mandelmassa
Den egengjorda mandelmassan är jättegod, men så klart fungerar det med den köpta.

200 g sötmandel
1-2 bittermandlar
1.5 dl strösocker
1 äggvita

Skålla och skala sötmandeln och bittermandeln och mixa den riktigt fint tillsammans med sockret.
Tillsätt lite äggvita i taget tills det hela går ihop till en tjock massa.

Skär trekantiga lock på de avsvalnade bullarna, gröp ur och fyll semlorna med mandelmassa
och spritsad vispad grädde. På med locket och pudra över florsocker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s