50 gram jäst
175 gram smör
5 dl mjölk
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 1,2 l vetemjöl
Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt.
Smula ned jästen i en degbunke. Häll över mjölkblandningen och rör
till jästen löst sig.
Tillsätt socker, salt, kardemumma och därefter mjölet.
OBS! Degen ska vara ganska lös, då jäser den bättre och bullarna
blir inte kompakta.
Arbeta degen kraftigt i tio minuter. Hårt för hand eller i maskin.
Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Dela sedan degen på mjölat bakbordet i 15-20 bullar,
låt jäsa 40 -50 min på plåt.
Grädda bullarna ca 10 minuter i 225 graders varmluftsugn
Låt svalna på galler.
Mandelmassa
Den egengjorda mandelmassan är jättegod, men så klart fungerar det med den köpta.
200 g sötmandel
1-2 bittermandlar
1.5 dl strösocker
1 äggvita
Skålla och skala sötmandeln och bittermandeln och mixa den riktigt fint tillsammans med sockret.
Tillsätt lite äggvita i taget tills det hela går ihop till en tjock massa.
Skär trekantiga lock på de avsvalnade bullarna, gröp ur och fyll semlorna med mandelmassa
och spritsad vispad grädde. På med locket och pudra över florsocker.