Saffransbullar med vaniljfyllning

Så svårt att hitta ett recept på glutenfritt saffransbröd som inte blir torrt. Detta är ett recept från https://kockens.se/recept/lailas-glutenfria-saffransbullae/, som jag förändrat lite. Bullarna blir riktigt goda om man inte överdoserar mjöl utan arbetar degen lite kladdig.

50 gr jäst

150 gr laktosfritt smör

5 dl laktosfri mjölk 3%

1 kuvert saffran

½ dl sirap (ljus eller vit)

2 dl socker

½ tsk salt

1 ägg

12-15 dl Lailas blåa mjöl

Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölk och saffran och låt allt bli fingervarmt.

Rör ut jästen med mjölkblandningen i hushållsmaskin. Tillsätt socker, sirap, salt, ägg och mjöl. Blanda i mjölet med ett decilitermått, degen skall vara som en tjockare sockerkakssmet. Låt jäsa 30-40 minuter utan kallt drag.

Degen går lätt att arbeta med, använd mjöl på bakbordet men överdosera inte, låt den hellre vara lite ”smetig”.

Till bullarna i formarna gjorde jag en vaniljfyllning:

50 gr rumsvarmt smör

½ liten förpackning laktosfri philadelphiaost

1 msk vaniljsocker

Kavla ut en fyrkant och bred vaniljfyllningen över, rulla ihop

och skär ca 2 cm bitar till bullformarna.

Lussekatterna snurrade jag ihop av långa stänger deg.

Pensla med uppvispat ägg, strö över lite pärlsocker och grädda i cirka 10 min

i 225 graders varmluftsugn.

Paketera i plastpåsar direkt brödet kallnat.

Bäst håller de i frysen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s