
Så svårt att hitta ett recept på glutenfritt saffransbröd som inte blir torrt. Detta är ett recept från https://kockens.se/recept/lailas-glutenfria-saffransbullae/, som jag förändrat lite. Bullarna blir riktigt goda om man inte överdoserar mjöl utan arbetar degen lite kladdig.
50 gr jäst
150 gr laktosfritt smör
5 dl laktosfri mjölk 3%
1 kuvert saffran
½ dl sirap (ljus eller vit)
2 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
12-15 dl Lailas blåa mjöl
Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölk och saffran och låt allt bli fingervarmt.
Rör ut jästen med mjölkblandningen i hushållsmaskin. Tillsätt socker, sirap, salt, ägg och mjöl. Blanda i mjölet med ett decilitermått, degen skall vara som en tjockare sockerkakssmet. Låt jäsa 30-40 minuter utan kallt drag.
Degen går lätt att arbeta med, använd mjöl på bakbordet men överdosera inte, låt den hellre vara lite ”smetig”.
Till bullarna i formarna gjorde jag en vaniljfyllning:
50 gr rumsvarmt smör
½ liten förpackning laktosfri philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
Kavla ut en fyrkant och bred vaniljfyllningen över, rulla ihop
och skär ca 2 cm bitar till bullformarna.
Lussekatterna snurrade jag ihop av långa stänger deg.
Pensla med uppvispat ägg, strö över lite pärlsocker och grädda i cirka 10 min
i 225 graders varmluftsugn.
Paketera i plastpåsar direkt brödet kallnat.
Bäst håller de i frysen.
