Här är de absolut godaste glutenfria pizzorna. Bottnarna är godare än de som bakas traditionellt med gluten. Bästa pizzadegen hittade jag hos fredriksfika, länk under receptet. Tillsammans med världens godaste tomatsås från alltommat.
Recept här….
2,5 dl ljummet vatten
25 g jäst
1 msk olivolja
1 msk honung
0,5 tsk salt
5,5 dl mjölmix (jag använde Lailas blåa
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst upp sig.
2. Blanda i olivolja, honung, salt och all mjölmix och blada tills du har en slät deg, eller smet är nästan bättre beskrivning. Degen ska vara lös och kladdig.
3. Plasta bunken och låt jäsa 30 minuter. Ta upp degen på ett lätt mjölat arbetsbord och knåda ihop den.
4. Dela degen i fyra jämnstora bitar. Kavla ut varje del och lägg på bakplåtspapper.
5. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in plåtarna i ugnen så de blir heta.
6. Lägg på valfri fyllning och baka pizzorna på heta plåtar i ugnen i 10–12 minuter.
400 g krossade tomater (1 burk), går bra med hela tomater också
1 msk finhackad färsk oregano eller 1 tsk torkad
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1/2 tsk sellerisalt om du har det, annars något annat örtsalt.
1 dl vatten
Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och stek det så löken blir mjuk ca 2 minuter. Tillsätt socker och låt det smälta några sekunder. Häll på vinäger och tomater och blanda i oregano, peppar, salt och vatten. Har du rödvin hemma kan du ta det istället för vatten. Låt alltsammans puttra utan lock ca 10 minuter så att en del av vätskan kokar bort. Mixa med stavmixer eller i en mixerkanna till en slät konsistens. Låt såsen svalna och förvara den i burk med lock i kylen om den inte ska användas direkt.