Vendelsökakor gluten och laktosfria

Äntligen….de allra godaste glutenfria mjukkakorna jag smakat.

Länk till orginalreceptet längst ned på sidan.

25 g jäst

2.5 dl laktosfri mjölk (havremjölk eller vatten)

1 msk fiberhusk

2 msk olja

2 msk mörk sirap

1 tsk salt

1 tsk anis

1 tsk fänkål

1.5 dl rent havremjöl

5 dl glutenfri mjölblandning (jag använde Lailas blåa)

Smula ner jästen i degbunken. Häll det kalla degspadet över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt Fiberhusk och låt svälla några minuter.

Blanda ner olja, sirap, salt, stötta brödkryddor, havremjöl och hälften av mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin.

Tillsätt resten av mjölet i småportioner och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter och en slät deg blidas.

Täck över bunken med plastfilm och jäs i kylen minst 2 timmar, gärna längre – eller jäs minst 1 timme i rumstemperatur.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den jämn. Dela degen. Skär varje del i 10 bitar. Forma till en rund bulle och kavla ut till en tunn kaka. Använd gärna kruskavel. Lägg på bakplåtspapper och nagga.

Värm plåten i ugnen, 250 grader, så att den blir riktigt het. Placera bakplåtspapperet med degen på plåten. Grädda högt upp i ugnen, 250 grader, 5–6 minuter tills de får fin färg.

Trava bröden på varandra och täck med bakduk medan de svalnar. Perfekt bröd att frysa.

Här finns receptet

https://www.hemtrevligt.se/icakuriren/recept/glutenfria-vendelsokakor-med-anis-och-fankal/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s