Inlagda Rödbetor och Västeråsgurka

IMG_2166.JPG

Inlagda Rödbetor

1 kg rödbetor Kravodlade
Lag:
1,5 dl ättikssprit
1,5 dl socker
7 kryddnejlikor
5 vitpepparkorn
4 1/5 dl vattnet från de kokade rödbetorna

Borsta rödbetorna noga och koka nästan mjuka. (40-50 min)
Blanda lagen i en kastrull och koka upp. Ställ åt sidan.
Tag upp de färdigkokade rödbetorna och dra av skalet under
rinnande kallvatten.
Sila 4 1/2 dl av rödbetsvattnet och blanda ned i lagen.
Låt koka några minuter.
Skiva rödbetorna och lägg skivorna i rena glasburkar.
Häll över lagen så att de täcker rödbetsskivorna.
Skruva på locket och låt stå ett par dagar.
Förvaras mörkt och svalt.

Inlagd Gurka

1 kg Västeråsgurka Kravodlad

Krondill

Lag:
2 dl ättikssprit
6 dl vatten
4 dl strösocker
1 tsk salt
2 msk senapsfrö
7 vitpepparkorn

Krondill

Borsta gurkorna väl.
Skiva ( jag använde mandolin), och låt gurkskivorna rinna av i ett durkslag.
Koka lagen (inte dill) och låt den bli kall.
Fördela gurkor och dill i rena glasburkar och häll över den kalla lagen
Gurkorna flyter upp så packa noga.
Låt stå ett par dagar.
Förvaras mörkt och svalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s