Inlagda Rödbetor
1 kg rödbetor Kravodlade
Lag:
1,5 dl ättikssprit
1,5 dl socker
7 kryddnejlikor
5 vitpepparkorn
4 1/5 dl vattnet från de kokade rödbetorna
Borsta rödbetorna noga och koka nästan mjuka. (40-50 min)
Blanda lagen i en kastrull och koka upp. Ställ åt sidan.
Tag upp de färdigkokade rödbetorna och dra av skalet under
rinnande kallvatten.
Sila 4 1/2 dl av rödbetsvattnet och blanda ned i lagen.
Låt koka några minuter.
Skiva rödbetorna och lägg skivorna i rena glasburkar.
Häll över lagen så att de täcker rödbetsskivorna.
Skruva på locket och låt stå ett par dagar.
Förvaras mörkt och svalt.
Inlagd Gurka
1 kg Västeråsgurka Kravodlad
Krondill
Lag:
2 dl ättikssprit
6 dl vatten
4 dl strösocker
1 tsk salt
2 msk senapsfrö
7 vitpepparkorn
Krondill
Borsta gurkorna väl.
Skiva ( jag använde mandolin), och låt gurkskivorna rinna av i ett durkslag.
Koka lagen (inte dill) och låt den bli kall.
Fördela gurkor och dill i rena glasburkar och häll över den kalla lagen
Gurkorna flyter upp så packa noga.
Låt stå ett par dagar.
Förvaras mörkt och svalt.