Sofias jordgubbstårta gluten och laktosfri

Tårtbotten

4 ägg

2 dl socker

1 dl potatismjöl

1 dl Semper glutenfri fin mix

1,5 tsk bakpulver

Vispa ägg o socker pösigt

Blanda de torra ingredienserna och rör ned i äggblandningen.

Klä en springform med bakplåtspapper.

Häll i smeten och grädda cirka 35 min i 175 graders varmluftsugn.

Testa med sticka om kakan är klar.

Låt kallna och dela den därefter i tre delar.

Rabarberkompott

200 g rabarber (3-4 stjälkar ca)

2 dl vatten

1,5 dl strösocker

1,5 msk potatismjöl utrört i lite vatten

Strimla rabarberna tunt. Lägg i kastrull med vatten, och socker. Koka tills rabarbern känns mjuk. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och häll en jämn stråle i rabarbern samtidigt som man rör om. Låt koka upp och tag av från värmen. Låt kallna i kylskåp.

Vaniljsås

1 vaniljstång
½ dl majsstärkelse
1 dl strösocker
2½ dl laktosfri mjölk
2½ dl laktosfri grädde

Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg vaniljstång, frön, majsstärkelse och strösocker i en kastrull.
Vispa ner lite mjölk och grädde i taget.
Låt allt koka upp och sjud sedan på låg värme under ständigt vispande tills krämen tjocknar.

Låt kallna i kylskåp

Vispa 5 dl laktosfri grädde.

Bred vaniljkrämen på nedersta botten.

Rabarberkompott och lite grädde på nästa

och grädde och färska jordgubbar överst.

Pudra över med lite florsocker.

Lämna en kommentar