Hönökaka gluten och laktosfri

Till 6 runda kakor

25 g jäst

3 dl laktosfri mjölk alt soja eller havremjölk

1 dl vatten

1/2 dl rapsolja

1/2 dl ljus sirap

2 tsk fiberhusk

1/2 tsk salt

2 dl havregryn (ren havre)

1 tsk bakpulver

6 1/2 dl glutenfri mjölmix, tex Semper mix

Ca 1-2 dl glutenfri mjölmix till utbakning

Smält (mjölkfritt) smör eller olja till pensling

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölk och vatten till 37 grader och rör ut jästen med lite av vätskan.

Tillsätt resten av vätskan, olja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt svälla i ca 10 minuter.

Rör ner bakpulver och 6 1/2 dl glutenfri mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 10 minuter.

Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Häll ut den lite lösa degen på mjölat bakbord. Arbeta in mjölmix tills degen blir smidig och lättarbetad.

Dela degen i 6 bitar och forma till bollar. Kavla ut till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar.

Nagga och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Pensla bröden med smält smör eller olja.

Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar.

Här är orginalreceptet:

http://glutenfriagodsaker.blogspot.se/2014/09/glutenfria-honokakor.html?m=1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s