Saffransbröd har en benägenhet att bli torrt, att göra det glutenfritt är en utmaning. Detta recept innehåller mandelmjöl och ger saftighet till kakan. Plasta eller frys in det som inte går åt, den blir snabbt torr om den står framme. Överskrid inte mjölmängden även om smeten blir lite rinnig.
175 g laktosfritt smör
1 kuvert saffran (1/2 g)
2 ägg
3 dl strösocker
1 ½ dl laktosfri mjölk eller havremjölk
1 tsk Pofiber
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mandelmjöl (70 g)
1 dl potatismjöl (80 g)
2 ½ dl glutenfri mjölmix, t ex Semper fin mix (150 g)
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda ner saffranet och låt det stå i några minuter.
Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt saffranssmöret till äggsmeten tillsammans med mjölken.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner dem i smeten. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Täck kakan med aluminiumfolie när den börjar få färg. Låt den svalna.
Pudra florsocker över kakan vid servering.
Gott att servera till:
Lingongrädde
1 ½ dl lingon
¾ dl strösocker
2 dl vispgrädde
Rör ihop lingon och strösocker i en skål. Låt det stå tills lingonen tinat om du använder frysta lingon. Vispa grädden och blanda ner de rårörda lingonen i den
https://tidningenhembakat.se/recept/glutenfri-saffranskaka/