
Semlor av gott saffransbröd. Gluten och laktosfria
50 gr jäst
150 gr laktosfritt smör
5 dl laktosfri mjölk 3%
1 kuvert saffran
½ dl sirap (ljus eller vit)
2 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
12-15 dl Lailas blåa mjöl
Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölk och saffran och låt allt bli fingervarmt.
Rör ut jästen med mjölkblandningen i hushållsmaskin. Tillsätt socker, sirap, salt, ägg och mjöl. Blanda i mjölet med ett decilitermått, degen skall vara som en tjockare sockerkakssmet. Låt jäsa 30-40 minuter utan kallt drag.
Degen går lätt att arbeta med, använd mjöl på bakbordet men överdosera inte, låt den heller vara lite ”smetig”.
Rulla bullar och jäs på bakplåtspapper i ½ timme.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i cirka 10 min i 225 graders varmluftsugn
Montera semlor med mandelmassa och spritsad laktosfri grädde
MUMS 😋