50 st
50 gr jäst
150 gr smör
5 dl mjölk
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1/2 msk stött kardemumma
Ca 13 dl vetemjöl
Fyllning: Kanel, smör och strösocker
Smält smöret och värm med mjölken tills det är fingervarmt. Rör ut jästen med strösockret och den varma mjölkblandningen. Blanda sedan i övriga ingredienser och arbeta degen väl. Jag brukar ha en ganska lös deg. Låt jäsa i 40 minuter.
Dela degen i fyra delar och kavla ut fyrkanter. Dessa fylls med smör, socker och kanel. Vik dubbel, och skär med kniv till 2 cm remsor. Sedan skär jag ytterligare ”två ben” på varje remsa. Dessa snurrar jag runt och viker ihop till en snurra.
Lägg på bakplåtspapper, låt jäsa ytterligare 1/2 timma.
Grädda i ugn 225 grader i cirka 10 minuter.